Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Urszula Zaborowska: Knedle cebulowe

Urszula Zaborowska: Knedle cebulowe

To kolejne, smakowite odkrycie na kulinarnej mapie Wyżnicy. W daniu pobrzmiewają echa kuchni żydowskiej. W oryginale zamiast słoniny do nadzienia szły gęsie skwarki. Cebulowe knedle wzbogaca się także wędzonką lub białym serem. Być może będą wtedy jeszcze smaczniejsze, ale cebulowe są pierwsza klasa.

Anna Huber: Barszcz z kiszonej sałaty

Anna Huber: Barszcz z kiszonej sałaty

To jedno z najbardziej niezwykłych dań, na jakie natrafiliśmy podczas warsztatów w Wyżnicy. Po raz pierwszy natrafiliśmy na zupę na kiszonej sałacie w Wojciechowie. Wiosną przyrządza się tam rewelacyjną młodą kapustę w śmietanie oraz duszone ćwiartki kapusty z kurkami.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Wyżnicy

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Wyżnicy

Cóż może być piękniejszego wiosną, niż słodkie soczyste truskawki i świeże szparagi? Jeśli podamy do tego kieliszek domowego koniaku, to aż chce się żyć. Na kolejnych warsztatach "Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w Wyżnicy, tradycja połączyła się z nowoczesną, wykwintną kuchnią

Zasmakuj w Tereszpolu

Zasmakuj w Tereszpolu

Wyprawa do Tereszpola to jak wyprawa na koniec świata. Po drodze mijamy wspaniały kościół św. Dominika w Turobinie, kapliczki niezwykłej urody i charakterystyczne karawaki. Cudowne krzyże z Hiszpanii. Kiedy dotrzecie na miejsce, spotkanie ze wspaniałymi lasami Puszczy Solskiej i wzgórzami Roztocza dostarczy nieziemskich przeżyć. Wtedy smaki okażą się tylko ziemskim deserem. Ale jakim!

Wojciech Małek: Chałka

Wojciech Małek: Chałka

W Tereszynie brzmią echa kuchni żydowskiej. Chałka jest pulchna, smakowita, z charakterem. Idealna na kanapkę z dżemem, sprawdzi się do mleka, można podać ją także do gulaszu w sosie. Pycha.

Genowefa Zubała: Pomidory faszerowane borowikami

Genowefa Zubała: Pomidory faszerowane borowikami

To danie rozświetliło regionalny stół z Tereszpola kolorem, formą i aromatem. Złożenie świeżych pomidorów, grzybów i szynki było wyśmienite.

Janina Szewczuk: Reczczak tereszpolski

Janina Szewczuk: Reczczak tereszpolski

Na kolejnych przystankach warsztatów „Zasmakuj w Tradycji” pirogów gryczanych spotkaliśmy wiele. Ale ten, tereszpolski pachniał majerankiem i prawdziwą, wiejską świeżonką. Ach, jakże on był smakowity.

Monika Zając: Marchewkowiec

Monika Zając: Marchewkowiec

Składniki: 5 łyżek mleka, 20 dag cukru, 0,5 kg mąki, 3/4 szklanki oleju, 5 marchewek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mały kawałek utartego imbiru lub sproszkowany imbir (na czubek łyżeczki), gałka muszkatołowa (na czubek łyżeczki), bakalie posiekane według uznania.

Maria Włodarczyk: Napoleonka

Maria Włodarczyk: Napoleonka

Napoleon był w Motyczu, odpoczywał pod lipą. W całej gminie Konopnica jego pobyt to legenda. Czy lubił konopnickie napoleonki? Nie wiemy. Ale do dziś wypieka się tu napoleonki z przepysznym budyniowym nadzieniem.

Lucyna Świderska: Placki ziemniaczane z kapustą i grzybami

Lucyna Świderska: Placki ziemniaczane z kapustą i grzybami

Zaskoczyły wszystkich. Zachwycały wyrafinowanym, borowikowym smakiem. Zostały podane z wiejską śmietaną i zieloną pietruszką. Ale są równie doskonałe z grzybowym sosem.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Radawcu

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Radawcu

Fantastyczne placuszki z kapusty i ziemniaków, napoleonka na cześć Napoleona i wspaniały marchewkowiec to niektóre przeboje warsztatów "Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w Radawcu Dużym pod Lublinem

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Suchyni (przepisy)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Suchyni (przepisy)

Wszystkiego mogłem się spodziewać. Z wyjątkiem tego, że na kulinarnej mapie województwa lubelskiego spotkam najprawdziwszą, podlaską kiszkę ziemniaczaną. Przysmak kultowy, jeszcze lepszy od sławnej babki ziemniaczanej z Supraśla czy Kruszynian

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Urzędowie

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Urzędowie

Genialne flaki po urzędowsku, które na głowę biją flaki z Piask, pieczone żeberka, piróg gryczany i zielone pierożki z mięsem, kapustą i pieczarkami to hity warsztatów "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Urzędowie.

Maria Bogucka: Cebularze przedmiejskie

Maria Bogucka: Cebularze przedmiejskie

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki wody, 5 dag drożdży, 3 do 4 szklanek mąki (w zależności od tego ile się wgniecie), szczypta soli, 0,5 szklanki oleju, szczypta cukru. Na nadzienie: 3-4 cebule, 0,25 szklanki maku, 2 łyżki oleju, sól, jajko do posmarowania.

Janina Woźnica: Czernięciński ser suszony

Janina Woźnica: Czernięciński ser suszony

Są sery korycińskie, sławne w całej Polsce. Na Lubelszczyźnie mamy nie gorsze sery zagrodowe – w tym sery czernięcińskie. To solone sery suszone.

Ewa Woźnica: Karkówka w niedźwiedzim czosnku

Ewa Woźnica: Karkówka w niedźwiedzim czosnku

Przyrządzę ją na świąteczny obiad. Do tego zrobię sałatkę z niedźwiedziego czosnku, albo uduszę liście czosnku jak szpinak i dodam śmietany.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Turobinie

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Turobinie

Przedmieścia Turobina to Cebularze, zresztą cebularze robi się tu od wieków. A w Kolonii Czernięcin Poduchowny Dariusz Woźnica uprawia czosnek niedźwiedzi. Jego żona Ewa przyrządzi na wielkanocny obiad karkówkę marynowaną w niezwykłym czosnku

Zasmakuj w Wielkanocy. Poznaj potrawy z naszego regionu

Zasmakuj w Wielkanocy. Poznaj potrawy z naszego regionu

Żur postny ze śledziem, barszcz wilkołaski, kapuściarz i kartacze z Piotrkowa oraz rewelacyjna babka gotowana. Na wielkanocny obiad zupa gryczanka i babka gryczana z Gościeradowa. Chcemy Was namówić, żeby na świątecznym stole pojawiły się tradycyjne potrawy z naszego regionu. Zdrowe, tanie i smaczne.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Smak Borzechowa (przepisy)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Smak Borzechowa (przepisy)

Pazibroda, borzechowski bigos i na deser puszyste racuchy. Do tego smaczna lemieszka, zapiekane kotlety i szewcoki. Ale smak Borzechowa to znacznie więcej. To smak historii i tradycji.

Jak upiec w domu pyszną tartę francuską?

Jak upiec w domu pyszną tartę francuską?

Tarta to jeden z najbardziej znanych wypieków kuchni francuskiej. Podstawa to kruche ciasto, które może być słodkie lub słone. Na słodkie ciasto nakłada się jabłka, rabarbar, truskawki. Na słone: warzywa, mięso, grzyby.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Trzydnicki smak (inspiracje, przepisy)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Trzydnicki smak (inspiracje, przepisy)

Ziemiański pasztet z królika, karasie w marynacie i gotowana babka. To hity warsztatów kulinarnych "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Woli Trzydnickiej. Mamy dla was przepisy z pierwszej ręki.

Czas na wiosenne gotowanie

Czas na wiosenne gotowanie

Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie i zdobywczyni "Złotej Łyżki Dziennika Wschodniego na wiosnę zdecydowanie zmienia kartę w restauracji i w domu.

Jak przyrządzić smaczną pierś z kaczki?

Jak przyrządzić smaczną pierś z kaczki?

Zasłynął z kaczki podawanej z malinowym sosem. Jeden z najlepszych kucharzy lubelskich podawał ją na wiele sposobów. Od klasycznej kaczki z jabłkami, przez kaczkę w imbirze po kaczkę w pomarańczach. Ceni kuchnię opartą na lokalnych produktach, jak ognia unika gotowych przypraw.

Jak przyrządzić ormiański kebab?

Jak przyrządzić ormiański kebab?

Od czasu do czasu nachodzi mnie nieodparta chęć na ormiański kebab. Nazywany także szisz kebabem, zostaje upieczony na żywym ogniu, zdjęty z patyka i zawinięty w cieniutki placek lawasz. Wraz z rozmaitymi dodatkami; najczęściej marynowanymi warzywami. Taki kebab, zrobiony ze świeżego mięsa, które miele się z cebulą, nijak nie przypomina kebabu, który znamy z licznych miejsc w Lublinie.

XI Turniej Panien Apteczkowych. Zgłoś swoją nalewkę

XI Turniej Panien Apteczkowych. Zgłoś swoją nalewkę

W pierwszy dzień wiosny przyjadą do Lublina Panny Apteczkowe z całej Polski, żeby po raz jedenasty wymienić się przepisami i doświadczeniami w nastawianiu nalewek. A skoro wiosna, to podpowiadamy, jak zacząć nalewkowy sezon.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium