Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 czerwca 2019 r.
7:43

Top 7 potraw z serem. Rusza festiwal Czas Dobrego Sera i Wina w Lublinie

28 4 A A
Piotr Skwarek, szef Kuchni Otwartej: Najbardziej lubię dobre sery solo. Na początek lata polecam makaron z cukinią, ricottą, zielonym groszkiem i dobrą oliwą. Zamiast parmezanu sypiemy starty Bursztyn<br />
Piotr Skwarek, szef Kuchni Otwartej: Najbardziej lubię dobre sery solo. Na początek lata polecam makaron z cukinią, ricottą, zielonym groszkiem i dobrą oliwą. Zamiast parmezanu sypiemy starty Bursztyn
(fot. Małgorzata Sulisz)

Na Starym Mieście w Lublinie zaczyna się w sobotę festiwal „Czas Dobrego Sera i Wina”. Będzie 300 serów, kolacja z Amaro, dania z serem w lubelskich restauracjach i laboratoria smaku. Wybraliśmy najsmaczniejsze kąski z festiwalu, do których dokładamy przepisy z serem w roli głównej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Słynny festiwal, stworzony przez Jacka Szklarka, prezesa Slow Food Polska i kolekcjonera serów (w jego piwnicach leżakuje i dojrzewa kilkadziesiąt okazów z całej Europy) dotychczas odbywał się w Sandomierzu. Po 8 edycjach Szklarek robi 9 edycję w Lublinie.

– W sobotę i niedzielę, 22 i 23 czerwca, na Starym Mieście pojawi się około 300 wyselekcjonowanych serów z całej Europy. Na stoiskach znajdziecie także dobre wina i nalewki Karola Majewskiego – mówi Szklarek.

Wśród uznanych serowarów będzie słynny Wojtek Komperda z oscypkami oraz Pan Koza Kaszubski, specjalizujący się w serach kozich z dodatkiem płatków kwiatów. Wybór Lublina nie był przypadkowy, pomógł Mikołaj Rej.

Co ma Mikołaja Rej do festiwalu?

Mikołaj Rej, zwany ojcem literatury polskiej, jest pierwszym polskim serowarem. Sprowadził do swego majątku w Siennicy Różanej (w 1531 roku wieś w posagu wniosła Rejowi żona Zofia – dop. red.) wołoskich pasterzy zajmujących się wyrobem serów.

Wywodzący się z koczowniczego ludu pasterskiego pochodzenia bałkańskiego górale założyli kolyby (chaty), a w szałasach wyrabiali Mikołajowi takie specjały, jak ser wołoski, bryndza, żentyca (żencica-mulka), hurda. Mikołaj miał uwielbiać bundz, łagodny, dojrzewający ser, o lekko kwaśnym i orzechowym smaku.

Jak smakuje bundz Mikołaja Reja? Bundz będzie miał Wojtek Komperda właśnie, człowiek, który zachwyca uczestników Il Salone Internazionale del Gusto. Kulinarny festiwal w Turynie gości producentów żywności z całego świata, a nasz Komperda jest tam noszony na rękach.

Amaro i laboratoria smaku

Szklarkowi udało się ściągnąć do Lublina Wojciecha Modesta Amaro, który w sobotę 22 czerwca przygotuje w Kuchni Otwartej kolację poświęconą nieskończonym formom mleka. W menu takie pozycje: kozi ser/trawa żubrowa/nasturcja, szparag/świerk/porzeczka, sum/pomidor/cukinia, jagnięcina/czosnek niedźwiedzi/pokrzywa oraz czarny bez/sosna/cydr. Daniom Amaro towarzyszą dobrane wina i sery.

Festiwal to liczne laboratoria smaku. Wśród tematów polecamy ABC mleka i sera, laboratorium poświęcone wędlinom z rasy puławskiej, laboratorium „Niszowy Zwierzyniec i niszowe sery”, „Top 10 lubelskich produktów regionalnych”, „Alchemia nalewek” z udziałem Hieronima Błażejaka. Potraw serowych szukajcie także w dobrych restauracjach Starego Miasta. A my piszemy o top potrawach serowych.

Wojciech Modest Amaro przygotuje kolację poświęconą nieskończonym formom mleka (fot. mat. organizatora)

Ivo Volante: deska serów

Po pierwsze deska. – Może być drewniana, możemy podać sery na specjalnym blacie granitowym. Deski powinny być duże, tak, by zmieściło się na nich 5–6 kawałków różnych serów. Pamiętajmy także o zestawie noży de serów, którymi oddzielamy lub odłupujemy (w wypadku twardych serów) mniejsze porcje – radzi Violante.

Na jednej desce mogą znaleźć się także sery oraz dojrzewające wędliny. – W tym wypadku obowiązuje zasada: pikantne wędliny – łagodne sery, łagodne wędliny – ostre sery. Sery układamy w kierunku wskazówek zegara. Od łagodnych do pikantnych.

– Zaczynamy od łagodnych serów owczych, które krótko dojrzewają, na finał dajemy twardy ser z mleka krowiego. Moim faworytem jest ser Ubriaco z Trydentu, o skórce w kolorze wina. Ser dojrzewa wraz ze skórkami winogron, którymi się go obkłada. Nazywany jest „pijanym serem” – śmieje się Violante.

Z czym podajemy sery? – W Polsce podaje się owoce, które niepotrzebnie konkurują smakiem z serem. Proponuję podać sałatkę z rukoli i ciepłą bagietkę z masłem. No i dobre wino, najlepiej czerwone, lekko musujące. Na desce może znaleźć się kawałek sera pleśniowego. Na przykład pikantnej Gorgonzoli – dodaje Violante.

Oscypek z makaronem

Składniki: 0,5 kg makaronu kokardki, 3 oscypki, wędzona słonina, sól, pieprz.

Wykonanie: na patelni usmażyć słoninę, dodać odcedzone kokardki. Oscypki zetrzeć na tarce, dodać do makaronu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Słoninę można zastąpić wędzonym boczkiem.

W lżejszej wersji do smażonego boczku można dodać pokrojoną w kostkę cukinię.

Jarek Sak: Pizza po lubelsku

Każdy ma swój sposób na ciasto. Najprostsze robi się z 2 szklanek mąki, szklanki mleka lub wody, świeżych drożdży, jednej łyżeczki oleju i szczypty soli. A pizza po lubelsku? Prosta i smaczna jak cebularz.

Jak ją zrobić? Prosto. Cebulę posiekać, wygnieść, wymieszać z makiem. Placki posmarować oliwą (kto lubi – sosem pomidorowym). Nałożyć starty ser żółty, cebulę z makiem. Kto lubi, może jeszcze sypnąć sera żółtego. W piecu opalanym drewnem pizza piecze się trzy minuty, w piekarniku potrzebuje kilkunastu. Smacznego.

Tagliatelle z grzybami i Bursztynem

Składniki: 60 dag tagliatelle (szerokie wstążki), 1 duża cebula, 20 dag grzybów, 2 łyżki masła, pół pęczka koperku, 1/3 szklanki śmietanki 18 %, 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %, 5 dag tartego Bursztynu.

Wykonanie: pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić 10 minut. Dolać śmietankę, dodać Bursztyn i mieszając, dusić jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotować tagliatelle według przepisu na opakowaniu. Uduszone grzyby wymieszać z koperkiem, dodać sól, pieprz i śmietanę. Zagotować, wyłożyć na makaron.

Ser koza (fot. Maciej Kaczanowski)

Zupa serowa

Składniki: 3,5 szklanki rosołu, pół szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, 5 łyżek startego sera rokpol, 2 łyżki posiekanej pietruszki.
Wykonanie: pół szklanki rosołu wymieszać ze śmietaną i mąką. Pozostały rosół zagotować, stopniowo wlewać do śmietany, powoli mieszając. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty.

Zupę zestawić z ognia, powoli wsypywać ser, wymieszać, aż ser się rozpuści. Podawać na gorąco posypaną zieloną pietruszką. Zupę można rozlać do miseczek, zasypać startym serem i zapiec, wtedy będzie bardziej smaczna. Można doprawić gałką muszkatołową. Zamiast sera pleśniowego można użyć Bursztynu. Ale sery to także biały ser. Na przykład słynny suszony.

Zagrodowy suszony

Na Lubelszczyźnie mamy znakomite sery zagrodowe – w tym sery czernięcińskie. To solone sery suszone.

Jak je zrobić? Najpierw musimy mieć dobry twaróg. Najlepiej wiejski. Do tego wiejskie jaja z domowej hodowli. Od tych dwóch składników zależy jakość i smak sera. Biały ser twaróg należy dobrze utrzeć z solą i jajkiem (jajko można zastąpić 2 żółtkami), wyrobioną masę przełożyć do lnianego woreczka i suszyć po troszku na słońcu lub innym źródłem ciepła. Proces suszenia trwa około 3–4 dni w zależności od intensywności. Taki ser suszono także na skraju pieca chlebowego. Sam ser jest pyszny, im dłużej leży i wyschnie, tym jego smak jest bogatszy.

Deser staropolski z serem

Składniki: 35 dag białego sera, 1 szklanka mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka mąki, 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych, po szczypcie cynamonu i imbiru. Owoce na dekorację.

Wykonanie: mleko zagotować z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do mleka i po zagotowaniu wystudzić. Zmiksować ser. Dodać do schłodzonego budyniu i dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterek, posypać orzechami i udekorować owocami.

Czas Dobrego Sera i Wina

Festiwal odbędzie się w sobotę i niedzielę 22 i 23 czerwca na Starym Mieście w Lublinie. Program festiwalu, informacje o pokazach i laboratoriach: czasdobregosera.pl

Ser lazur (fot. Maciej Kaczanowski)
e-Wydanie

Pozostałe informacje

50 implantów jodu w walce z rakiem. To pierwsze takie zabiegi w Lublinie
NAUKA I MEDYCYNA

50 implantów jodu w walce z rakiem. To pierwsze takie zabiegi w Lublinie

Implanty z jodem zamiast tradycyjnego leczenia raka gruczołu krokowego. Nowa metoda wprowadzona przez COZL może osiągać nawet stuprocentową skuteczność.

Agata Kornhauser-Duda w Puławach. Pakowała świąteczne paczki
WSPARCIE
galeria

Agata Kornhauser-Duda w Puławach. Pakowała świąteczne paczki

Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę: w Puławach, w Szkole Podstawowej nr 2, z wolontariuszami spotkała się pierwsza dama, małżonka prezydenta Andrzeja Dudy, która objęła tę inicjatywę honorowym patronatem.

Odkryj magię roślin egzotycznych w Twoim domu

Odkryj magię roślin egzotycznych w Twoim domu

Rośliny egzotyczne od lat przyciągają uwagę miłośników natury i aranżacji wnętrz. Ich niezwykłe kształty, intensywne kolory i egzotyczny wygląd potrafią odmienić każde wnętrze, nadając mu charakteru i unikalności.

Dlaczego uzdatnianie wody jest tak istotne?

Dlaczego uzdatnianie wody jest tak istotne?

Woda jest jednym z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Codziennie wykorzystujemy ją do picia, gotowania, higieny osobistej oraz wielu procesów przemysłowych. Niestety, woda, która trafia do naszych kranów, nie zawsze spełnia najwyższe standardy jakości.

Świetnie zaczęli, ale źle skończyli. Kolejna domowa porażka Azotów Puławy

Świetnie zaczęli, ale źle skończyli. Kolejna domowa porażka Azotów Puławy

W spotkaniu drugiej kolejki rundy rewanżowej Azoty Puławy przegrały z COROTOP Gwardią Opole 26:29. Była to trzecia domowa porażka puławian.

Kacper Stokowski (z prawej) był trzeci na 100 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski z AZS UMCS Lublin znowu na podium

Drugi dzień mistrzostw świata na krótkim basenie i drugi medal Kacpra Stokowskiego. Zawodnik AZS UMCS Lublin w środę był trzeci na 100 metrów stylem grzbietowym.

Iwona Kuś, była prezes MZK Puławy, zwołała konferencję prasową, na której opowiedziała o powodach złożenia do prokuratury zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa na jej szkodę
SPISEK I PRZYSTANKI

Była prezes MZK idzie do prokuratury. Cel: ukaranie związku

Iwona Kuś dwukrotnie traciła stanowisko prezesa Miejskiego Zakładu Komunikacji w Puławach. Za swoje odwołanie winą nie obarcza rady nadzorczej, ale szefową jednego ze związków zawodowych: Renatę Wyskwar. Ta miała stać za spiskiem, który sprowadził czarne chmury nad byłą szefową MZK.

Marihuana za 1 163 745 złotych. Jest akt oskarżenia
KONTROLA NA GRANICY

Marihuana za 1 163 745 złotych. Jest akt oskarżenia

Kontrola ciężarówki w Terespolu skończyła się odnalezieniem 89 foliowych pakietów. Było w nich marihuana. A dokładnie: 25 861,09 grama suszu. Jest akt oskarżenia w tej sprawie.

Odkrywanie sztuki kobiecej. Rozpoczyna się Festiwal Sztuki Kobiet Demakijaż
festiwal
13 grudnia 2024, 18:00

Odkrywanie sztuki kobiecej. Rozpoczyna się Festiwal Sztuki Kobiet Demakijaż

W najbliższy weekend (13-15 grudnia) rozpocznie się dziewiąta edycja Festiwalu Sztuki Kobiet Demakijaż. W programie znalazły się projekcje filmowe, spotkania, warsztaty i wieczorne koncerty. Będzie to okazja do odkrywania kobiecej sztuki w całej jej różnorodności.

NBA – Najlepsza liga koszykówki na świecie

NBA – Najlepsza liga koszykówki na świecie

NBA (National Basketball Association) to nie tylko liga koszykówki – to prawdziwe widowisko, które każdego roku przyciąga miliony fanów z całego świata. Niezależnie od tego, czy kibicujesz Los Angeles Lakers, Boston Celtics, czy młodym gwiazdom, takim jak Luka Dončić czy Ja Morant, NBA to sportowa magia na najwyższym poziomie. Ale gdzie oglądać NBA za darmo? O tym dowiesz się w dalszej części artykułu.

Kraty nierdzewne i kwasoodporne - zastosowanie i zalety w budownictwie

Kraty nierdzewne i kwasoodporne - zastosowanie i zalety w budownictwie

Współczesne budownictwo wymaga rozwiązań, które łączą trwałość, funkcjonalność i estetykę. Kraty nierdzewne i kwasoodporne doskonale wpisują się w te potrzeby, oferując niezrównaną odporność na korozję oraz wszechstronność zastosowań. Sprawdźmy, dlaczego te elementy konstrukcyjne zdobywają uznanie w wielu sektorach budownictwa.

Cztery kilometry i trzy miejscowości. Ma być lepiej i bezpieczniej
POCZĄTEK BUDOWY

Cztery kilometry i trzy miejscowości. Ma być lepiej i bezpieczniej

Przebudowa drogi powiatowej nr 2427L – za tymi słowami kryje się bardzo ważna inwestycja. Ważna przede wszystkim dla mieszkańców miejscowości Czółna, Tomaszówka i Niedrzwica Duża.

Grzejnik dekoracyjny – funkcjonalność i styl w jednym

Grzejnik dekoracyjny – funkcjonalność i styl w jednym

Dobór odpowiedniego grzejnika to dziś nie tylko kwestia praktyczna, ale również estetyczna. Współczesne grzejniki dekoracyjne łączą wysoką wydajność z atrakcyjnym wyglądem, stając się integralnym elementem aranżacji wnętrz. Dzięki różnorodnym formom i materiałom z łatwością można dopasować je do stylu każdego pomieszczenia.

Egzon Kryeziu po niespełna roku wrócił na boisko
NA BOISKU

Egzon Kryeziu po roku przerwy znowu pojawił się na boisku. Wszyscy w Górniku Łęczna na niego czekali

Kiedy piłkarz wchodzi na boisko w końcowych minutach spotkania z reguły nie jest przesadnie zadowolony, bo wolałby wybiec na murawę w pierwszym składzie. Jednak w przypadku wracającego do gry Egzona Kryeziu, który zagrał pięć minut w meczu ze Stalą Rzeszów pojawienie się na murawie miało zupełnie inny wymiar.

STING 3.0, czyli Sting, Dominic Miller i Chris Maas
DO ZOBACZENIA

Sting: Miał być jeden koncert, a będą dwa

Termin pierwszego koncertu Stinga w Polsce pozostaje bez zmian: 20 października 2025 roku. Ale będzie jeszcze jeden koncert: 21 października 2025 roku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium