Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 czerwca 2019 r.
7:43

Top 7 potraw z serem. Rusza festiwal Czas Dobrego Sera i Wina w Lublinie

28 4 A A
Piotr Skwarek, szef Kuchni Otwartej: Najbardziej lubię dobre sery solo. Na początek lata polecam makaron z cukinią, ricottą, zielonym groszkiem i dobrą oliwą. Zamiast parmezanu sypiemy starty Bursztyn<br />
Piotr Skwarek, szef Kuchni Otwartej: Najbardziej lubię dobre sery solo. Na początek lata polecam makaron z cukinią, ricottą, zielonym groszkiem i dobrą oliwą. Zamiast parmezanu sypiemy starty Bursztyn
(fot. Małgorzata Sulisz)

Na Starym Mieście w Lublinie zaczyna się w sobotę festiwal „Czas Dobrego Sera i Wina”. Będzie 300 serów, kolacja z Amaro, dania z serem w lubelskich restauracjach i laboratoria smaku. Wybraliśmy najsmaczniejsze kąski z festiwalu, do których dokładamy przepisy z serem w roli głównej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Słynny festiwal, stworzony przez Jacka Szklarka, prezesa Slow Food Polska i kolekcjonera serów (w jego piwnicach leżakuje i dojrzewa kilkadziesiąt okazów z całej Europy) dotychczas odbywał się w Sandomierzu. Po 8 edycjach Szklarek robi 9 edycję w Lublinie.

– W sobotę i niedzielę, 22 i 23 czerwca, na Starym Mieście pojawi się około 300 wyselekcjonowanych serów z całej Europy. Na stoiskach znajdziecie także dobre wina i nalewki Karola Majewskiego – mówi Szklarek.

Wśród uznanych serowarów będzie słynny Wojtek Komperda z oscypkami oraz Pan Koza Kaszubski, specjalizujący się w serach kozich z dodatkiem płatków kwiatów. Wybór Lublina nie był przypadkowy, pomógł Mikołaj Rej.

Co ma Mikołaja Rej do festiwalu?

Mikołaj Rej, zwany ojcem literatury polskiej, jest pierwszym polskim serowarem. Sprowadził do swego majątku w Siennicy Różanej (w 1531 roku wieś w posagu wniosła Rejowi żona Zofia – dop. red.) wołoskich pasterzy zajmujących się wyrobem serów.

Wywodzący się z koczowniczego ludu pasterskiego pochodzenia bałkańskiego górale założyli kolyby (chaty), a w szałasach wyrabiali Mikołajowi takie specjały, jak ser wołoski, bryndza, żentyca (żencica-mulka), hurda. Mikołaj miał uwielbiać bundz, łagodny, dojrzewający ser, o lekko kwaśnym i orzechowym smaku.

Jak smakuje bundz Mikołaja Reja? Bundz będzie miał Wojtek Komperda właśnie, człowiek, który zachwyca uczestników Il Salone Internazionale del Gusto. Kulinarny festiwal w Turynie gości producentów żywności z całego świata, a nasz Komperda jest tam noszony na rękach.

Amaro i laboratoria smaku

Szklarkowi udało się ściągnąć do Lublina Wojciecha Modesta Amaro, który w sobotę 22 czerwca przygotuje w Kuchni Otwartej kolację poświęconą nieskończonym formom mleka. W menu takie pozycje: kozi ser/trawa żubrowa/nasturcja, szparag/świerk/porzeczka, sum/pomidor/cukinia, jagnięcina/czosnek niedźwiedzi/pokrzywa oraz czarny bez/sosna/cydr. Daniom Amaro towarzyszą dobrane wina i sery.

Festiwal to liczne laboratoria smaku. Wśród tematów polecamy ABC mleka i sera, laboratorium poświęcone wędlinom z rasy puławskiej, laboratorium „Niszowy Zwierzyniec i niszowe sery”, „Top 10 lubelskich produktów regionalnych”, „Alchemia nalewek” z udziałem Hieronima Błażejaka. Potraw serowych szukajcie także w dobrych restauracjach Starego Miasta. A my piszemy o top potrawach serowych.

Wojciech Modest Amaro przygotuje kolację poświęconą nieskończonym formom mleka (fot. mat. organizatora)

Ivo Volante: deska serów

Po pierwsze deska. – Może być drewniana, możemy podać sery na specjalnym blacie granitowym. Deski powinny być duże, tak, by zmieściło się na nich 5–6 kawałków różnych serów. Pamiętajmy także o zestawie noży de serów, którymi oddzielamy lub odłupujemy (w wypadku twardych serów) mniejsze porcje – radzi Violante.

Na jednej desce mogą znaleźć się także sery oraz dojrzewające wędliny. – W tym wypadku obowiązuje zasada: pikantne wędliny – łagodne sery, łagodne wędliny – ostre sery. Sery układamy w kierunku wskazówek zegara. Od łagodnych do pikantnych.

– Zaczynamy od łagodnych serów owczych, które krótko dojrzewają, na finał dajemy twardy ser z mleka krowiego. Moim faworytem jest ser Ubriaco z Trydentu, o skórce w kolorze wina. Ser dojrzewa wraz ze skórkami winogron, którymi się go obkłada. Nazywany jest „pijanym serem” – śmieje się Violante.

Z czym podajemy sery? – W Polsce podaje się owoce, które niepotrzebnie konkurują smakiem z serem. Proponuję podać sałatkę z rukoli i ciepłą bagietkę z masłem. No i dobre wino, najlepiej czerwone, lekko musujące. Na desce może znaleźć się kawałek sera pleśniowego. Na przykład pikantnej Gorgonzoli – dodaje Violante.

Oscypek z makaronem

Składniki: 0,5 kg makaronu kokardki, 3 oscypki, wędzona słonina, sól, pieprz.

Wykonanie: na patelni usmażyć słoninę, dodać odcedzone kokardki. Oscypki zetrzeć na tarce, dodać do makaronu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Słoninę można zastąpić wędzonym boczkiem.

W lżejszej wersji do smażonego boczku można dodać pokrojoną w kostkę cukinię.

Jarek Sak: Pizza po lubelsku

Każdy ma swój sposób na ciasto. Najprostsze robi się z 2 szklanek mąki, szklanki mleka lub wody, świeżych drożdży, jednej łyżeczki oleju i szczypty soli. A pizza po lubelsku? Prosta i smaczna jak cebularz.

Jak ją zrobić? Prosto. Cebulę posiekać, wygnieść, wymieszać z makiem. Placki posmarować oliwą (kto lubi – sosem pomidorowym). Nałożyć starty ser żółty, cebulę z makiem. Kto lubi, może jeszcze sypnąć sera żółtego. W piecu opalanym drewnem pizza piecze się trzy minuty, w piekarniku potrzebuje kilkunastu. Smacznego.

Tagliatelle z grzybami i Bursztynem

Składniki: 60 dag tagliatelle (szerokie wstążki), 1 duża cebula, 20 dag grzybów, 2 łyżki masła, pół pęczka koperku, 1/3 szklanki śmietanki 18 %, 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %, 5 dag tartego Bursztynu.

Wykonanie: pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić 10 minut. Dolać śmietankę, dodać Bursztyn i mieszając, dusić jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotować tagliatelle według przepisu na opakowaniu. Uduszone grzyby wymieszać z koperkiem, dodać sól, pieprz i śmietanę. Zagotować, wyłożyć na makaron.

Ser koza (fot. Maciej Kaczanowski)

Zupa serowa

Składniki: 3,5 szklanki rosołu, pół szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, 5 łyżek startego sera rokpol, 2 łyżki posiekanej pietruszki.
Wykonanie: pół szklanki rosołu wymieszać ze śmietaną i mąką. Pozostały rosół zagotować, stopniowo wlewać do śmietany, powoli mieszając. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty.

Zupę zestawić z ognia, powoli wsypywać ser, wymieszać, aż ser się rozpuści. Podawać na gorąco posypaną zieloną pietruszką. Zupę można rozlać do miseczek, zasypać startym serem i zapiec, wtedy będzie bardziej smaczna. Można doprawić gałką muszkatołową. Zamiast sera pleśniowego można użyć Bursztynu. Ale sery to także biały ser. Na przykład słynny suszony.

Zagrodowy suszony

Na Lubelszczyźnie mamy znakomite sery zagrodowe – w tym sery czernięcińskie. To solone sery suszone.

Jak je zrobić? Najpierw musimy mieć dobry twaróg. Najlepiej wiejski. Do tego wiejskie jaja z domowej hodowli. Od tych dwóch składników zależy jakość i smak sera. Biały ser twaróg należy dobrze utrzeć z solą i jajkiem (jajko można zastąpić 2 żółtkami), wyrobioną masę przełożyć do lnianego woreczka i suszyć po troszku na słońcu lub innym źródłem ciepła. Proces suszenia trwa około 3–4 dni w zależności od intensywności. Taki ser suszono także na skraju pieca chlebowego. Sam ser jest pyszny, im dłużej leży i wyschnie, tym jego smak jest bogatszy.

Deser staropolski z serem

Składniki: 35 dag białego sera, 1 szklanka mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka mąki, 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych, po szczypcie cynamonu i imbiru. Owoce na dekorację.

Wykonanie: mleko zagotować z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do mleka i po zagotowaniu wystudzić. Zmiksować ser. Dodać do schłodzonego budyniu i dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterek, posypać orzechami i udekorować owocami.

Czas Dobrego Sera i Wina

Festiwal odbędzie się w sobotę i niedzielę 22 i 23 czerwca na Starym Mieście w Lublinie. Program festiwalu, informacje o pokazach i laboratoriach: czasdobregosera.pl

Ser lazur (fot. Maciej Kaczanowski)
e-Wydanie

Komentarze 4

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 22 czerwca 2019 o 08:08
+5
Z rozjosza Sulisz przyjął kolejne łapowki kulinarne dla siebie, żony i psa celem napisania skrajnie dennego artykulu... ciekawe czy zeobi jak z "Pustelnia"? 8 maja wjazd na nich na jego "jem lublin" az tu nagle tydzien temu piesni na ich temat pisal jak tu jest wspaniale... denny, stronniczy... brak slow.
Avatar
gość / 22 czerwca 2019 o 20:49
0
a będzie Gieno Mientkiewicz?
 Będzie Wojciech Modest Basiura 
Avatar
Gość / 22 czerwca 2019 o 14:47
0
Czopki z sera będą? Wyjątkowo nieciekawie zapowiadajaca sie impreza komercyjna.
Avatar
xx / 22 czerwca 2019 o 08:35
-1
a będzie Gieno Mientkiewicz?
Avatar
gość / 22 czerwca 2019 o 20:49
0
a będzie Gieno Mientkiewicz?
 Będzie Wojciech Modest Basiura 
Avatar
Gość / 22 czerwca 2019 o 14:47
0
Czopki z sera będą? Wyjątkowo nieciekawie zapowiadajaca sie impreza komercyjna.
Avatar
xx / 22 czerwca 2019 o 08:35
-1
a będzie Gieno Mientkiewicz?
Avatar
Gość / 22 czerwca 2019 o 08:08
+5
Z rozjosza Sulisz przyjął kolejne łapowki kulinarne dla siebie, żony i psa celem napisania skrajnie dennego artykulu... ciekawe czy zeobi jak z "Pustelnia"? 8 maja wjazd na nich na jego "jem lublin" az tu nagle tydzien temu piesni na ich temat pisal jak tu jest wspaniale... denny, stronniczy... brak slow.
Zobacz wszystkie komentarze 4

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Jaka będzie pogoda w niedzielę? Jest ostrzeżenie IMGW

Jaka będzie pogoda w niedzielę? Jest ostrzeżenie IMGW 0 1

To będzie gorąca niedziela. Niestety, piękną letnią pogodę mogą popsuć burze z gradem.

75. rocznica likwidacji niemieckiego więzienia na Zamku w Lublinie
22 lipca 2019, 8:00

75. rocznica likwidacji niemieckiego więzienia na Zamku w Lublinie 0 0

22 lipca w Muzeum Lubelskim odbędą się obchody 75. rocznicy likwidacji niemieckiego więzienia na Zamku w Lublinie.

Marsz szlakiem ostatniego transportu ewakuacyjnego z Majdanka [zdjęcia]
galeria

Marsz szlakiem ostatniego transportu ewakuacyjnego z Majdanka [zdjęcia] 1 0

Uczestnicy pokonali trasę, którą przeszli więźniowie opuszczający obóz tuż przed jego likwidacją w lipcu 1944 roku.

Orlęta Spomlek - Olimpia Zambrów 1:3. Z Chicago do Radzynia Podlaskiego?

Orlęta Spomlek - Olimpia Zambrów 1:3. Z Chicago do Radzynia Podlaskiego? 0 0

Są transfery w Orlętach Spomlek. Do drużyny dołączył już Rafał Nowak. Niewiele brakuje, żeby umowy podpisało trzech kolejnych zawodników. Biało-zieloni mają też za sobą niezły występ przeciwko Olimpii Zambrów, chociaż przegrali 1:3

Kino Niepodległej na placu Litewskim [zdjęcia]
galeria

Kino Niepodległej na placu Litewskim [zdjęcia] 0 0

W sobotę na pl. Litewskim odbył się plenerowy pokaz arcydzieł polskiej kinematografii z cyklu „Kino Niepodległej. Najważniejsze filmy stulecia”.

Święto Kolorów w Lublinie. Barwna impreza nad zalewem [zdjęcia]
galeria

Święto Kolorów w Lublinie. Barwna impreza nad zalewem [zdjęcia] 0 3

Kolejne święto kolorów w Lublinie. Tym razem barwna impreza odbyła się w sobotę na Słonecznym Wrotkowie nad Zalewem Zemborzyckim.

Oryginalny pomysł na biznes. Sami konstruują maszyny rolnicze
Lubelski Biznes

Oryginalny pomysł na biznes. Sami konstruują maszyny rolnicze 20 1

Paweł Pietrzak ze wspólnikiem na niedawnej wystawie rolniczej w Sitnie pokazali dwie maszyny własnej konstrukcji. Wzbudziły takie zainteresowanie, że sprzedały się na pniu, a do tego nowi właściciele, na prośbę organizatorów podobnej wystawy w Grabowcu, zgodzili się je tam udostępnić

Ilu obcokrajowców pracuje w woj. lubelskim? Ukraińców mniej, przybyło osób z innego kraju

Ilu obcokrajowców pracuje w woj. lubelskim? Ukraińców mniej, przybyło osób z innego kraju 0 7

Obywatele Ukrainy nie wybierają już tak chętnie województwa lubelskiego na miejsce pracy. W Polsce liczba Ukraińców ubezpieczonych w ZUS w ciągu kilku ostatnich miesięcy rosła, tymczasem w naszym regionie – spadła. Tę lukę częściowo zapełniają Białorusini.

Krzysztof Krawczyk wystąpi na urodzinach klubu Radość
10 sierpnia 2019, 20:00

Krzysztof Krawczyk wystąpi na urodzinach klubu Radość 0 0

Legenda polskiej sceny muzycznej, Krzysztof Krawczyk, zaśpiewa 10 sierpnia Radości (ul. Bernardyńska 15) na III urodziny klubu. Start koncertu o godz. 20.

Wybieg dla psów, chodnik czy plac zabaw? Co wybiorą mieszkańcy Białej Podlaskiej

Wybieg dla psów, chodnik czy plac zabaw? Co wybiorą mieszkańcy Białej Podlaskiej 0 3

Na 19 projektów będą mogli głosować mieszkańcy w tegorocznej, czwartej już edycji budżetu obywatelskiego w Białej Podlaskiej. Najwięcej propozycji dotyczy budowy chodników czy miejsc do rekreacji.

Cyrk w Lublinie, czyli będziecie przecierać oczy ze zdumienia. Co trzeba zobaczyć na Carnavalu Sztukmistrzów 2019
Magazyn
25 lipca 2019, 16:00
galeria

Cyrk w Lublinie, czyli będziecie przecierać oczy ze zdumienia. Co trzeba zobaczyć na Carnavalu Sztukmistrzów 2019 0 7

W czwartek rozpocznie się w Lublinie festiwal Carnaval Sztukmistrzów, który obchodzi w tym roku dziesiąte urodziny.

Tratwą po Bugu. To protest

Tratwą po Bugu. To protest 22 2

Łukasz Długowski, dziennikarz i zapalony podróżnik od "Mikrowypraw" rozpoczął właśnie spływ tratwą flisacką po rzece Bug. To protest przeciwko planom regulacji rzek w Polsce.

Szkoła i biznes. Czym Lubelska Szkoła Realna będzie się różnić od innych liceów?
Lubelski Biznes

Szkoła i biznes. Czym Lubelska Szkoła Realna będzie się różnić od innych liceów? 5 1

Z Agnieszką Kantor-Kołodyńską, jedną z pomysłodawczyń powołania Lubelskiej Szkoły Realnej rozmawiamy o nowym liceum na edukacyjnej mapie Lublina.

"Wzywałam wszystkich zmarłych, bo myślałam, że to jest już koniec mojego życia". Jak się żyje miesiąc po nawałnicy
Reportaż
galeria

"Wzywałam wszystkich zmarłych, bo myślałam, że to jest już koniec mojego życia". Jak się żyje miesiąc po nawałnicy 0 4

Genowefa Jaskowska: Ten szum wody cały czas mi się śni. Florian Wołoszynek: Jednego dnia siedem pomp wypompowywało wodę naraz w naszym gospodarstwie. Andrzej Wołoszynek: Wszyściutko było zniszczone. Zaraz po ulewie zaczęło się sprzątanie. Później remont. Wczoraj minął dokładnie miesiąc od dnia, kiedy w ciągu kilku godzin wielu rodzinom w gminie Modliborzyce, w tym z Wierzchowisk II, nawałnica zabrała dorobek życia.

Jarosław Kaczyński na pikniku rodzinnym PiS w Chełmie [zdjęcia]
galeria

Jarosław Kaczyński na pikniku rodzinnym PiS w Chełmie [zdjęcia] 134 41

Działacze Prawa i Sprawiedliwości ruszyli w objazd po kraju – to realizacja przyjętych na niedawnej konwencji programowej w Katowicach. W Chełmie europosłanka Beata Mazurek z marszałkiem województwa lubelskiego Jarosławem Stawiarskim przedstawiła Jacka Sasina, obecnego wicepremiera, jako jedynkę PiS na listach w okręgu 7.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.