Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Słodko bez wyrzutów sumienia. Lubelska cukiernia przełamuje zasady
DZIENNIK ZE SMAKIEM

Słodko bez wyrzutów sumienia. Lubelska cukiernia przełamuje zasady

film
Kasztany jadalne posmakują nie tylko Zuzannie

Najlepsze kasztany. Przepisy

Najlepsze kasztany są na placu Pigalle. A my mamy jeszcze lepsze przepisy

Najlepsze kasztany są na placu Pigalle. A my mamy jeszcze lepsze przepisy

Ekwador
galeria

Halloween czy Dia de los muertos? Jak Wszystkich Świętych obchodzone jest na świecie

W Polsce 1 listopada kojarzy nam się z zadumą i wyciszeniem. Jak pamięć o zmarłych celebrują w innych krajach?

Rydze na talerzu
PRZEPISY

Rydze na talerzu

Rydz jest najsmaczniejszy – napisał Adam Mickiewicz. Nie kurka, nie borowik, tylko rydz. Jak tak, to dziś na talerzu rydze. Na przekąskę, na zupę, na drugie i na zimę.

Lublin na widelcu: gdzie zjesz najlepszy makaron w mieście?
ranking
galeria

Lublin na widelcu: gdzie zjesz najlepszy makaron w mieście?

25 października to wyjątkowa data dla wszystkich miłośników pasty – obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji postanowiliśmy sprawdzić, gdzie w Lublinie można zjeść najlepszy makaron – taki, który nie tylko syci, ale i zostaje w pamięci.

Jak połączyć tradycję z nowoczesnością?
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Jak połączyć tradycję z nowoczesnością?

Choć do świąt jeszcze daleko, w Technikum Pszczelarskim w Pszczelej Woli już czuć Boże Narodzenie. Co dobrego przygotowaliśmy? O tym w najnowszym odcinku „Dziennika ze smakiem”.

Propozycja na niedzielny obiad. Będzie pyszny

Propozycja na niedzielny obiad. Będzie pyszny

Być może wszystko już zaplanowane. Ale jeśli nie, to podrzucamy Wam propozycję dań na niedzielny obiad.

Z ser(c)em na dłoni. Za nami już V edycja Święta Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa
ZDJĘCIA
galeria

Z ser(c)em na dłoni. Za nami już V edycja Święta Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa

Ile stoisk tyle rodzajów sera - w galerii Gala mieszkańcy mogli spróbować najlepszych wyrobów od lokalnych producentów.

Grzybobranie z głową. Lubelski sanepid radzi, jak nie pomylić borowika z muchomorem
galeria

Grzybobranie z głową. Lubelski sanepid radzi, jak nie pomylić borowika z muchomorem

Jesień w pełni, a wraz z nią sezon na grzybobranie. Lasy pełne są nie tylko borowików i podgrzybków, ale też niebezpiecznych sobowtórów jadalnych gatunków. Eksperci z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie przypominają: ostrożności nigdy za wiele, bo pomyłka może kosztować życie.

Zdjęcie ilustracyjne
PRZEPISY

Ziemniaczane smaki jesieni

To nowy konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich, który odbył się w gminie Konopnica. Tarta ziemniaczana z rydzami godna jest najlepszej restauracji, tradycyjne ziemniaczki faszerowane borowikami wymiatały, a kiszka ziemniaczana nie ustępowała słynnej podlaskiej. Mamy dla was przepisy na zwycięskie dania.

Sery na okrągło. Smaczne wydarzenie już w najbliższą sobotę
NASZ PATRONAT
11 października 2025, 9:00

Sery na okrągło. Smaczne wydarzenie już w najbliższą sobotę

Z dziurami, twaróg, bryndza lub dojrzewający. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie życia bez niego. A lokalni rzemieślnicy i serowarzy zapraszają do wspólnego świętowania na 5. edycji Święta Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa.

Jadalny czy trujący? Dowiedz się więcej o grzybach
NASZ PATRONAT

Jadalny czy trujący? Dowiedz się więcej o grzybach

Uważasz że znasz się na grzybach? Wiesz jak odróżnić "trujaka" od jadalnego? Na wystawę grzybów i prelekcje ich dotyczące zaprasza Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.

Jesienny RestaurantWeek w Lublinie. Co warto spróbować według Foodies?
NASZ PATRONAT

Jesienny RestaurantWeek w Lublinie. Co warto spróbować według Foodies?

W Lublinie znów zapachniało festiwalem. Ruszyła jesienna edycja RestaurantWeek®, czyli największego kulinarnego wydarzenia w kraju. Pod hasłem #FromFoodiesForFoodies – od smakoszy dla smakoszy – to właśnie miłośnicy jedzenia wskazują miejsca, które naprawdę warto odwiedzić. Na liście poleceń nie zabrakło lubelskich restauracji.

Zdjęcie ilustracyjne

Dynie i grzyby. Przysmaki z lasu i ogrodu

To dobre połączenie. Dynie są, grzyby są — czas sprawdzić, jak smakuje zupa dyniowa solo i z kurkami smażonymi na cebulce. Albo leczo z dynią i grzybami. Z czym jeszcze można łączyć grzyby? Oto nasze podpowiedzi.

80 lat smaku i tradycji. Całuski pszczelowolskie idealne do kawy
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

80 lat smaku i tradycji. Całuski pszczelowolskie idealne do kawy

Kolejny odcinek naszej serii kulinarno-podróżniczej „Dziennik ze smakiem” zabierze widzów do wyjątkowego miejsca – Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli. To właśnie tutaj działa jedyne w Polsce Technikum Pszczelarskie, które w tym roku obchodzi swoje 80-lecie.

Jedzenie na dowóz coraz prostsze i wygodniejsze

Jedzenie na dowóz coraz prostsze i wygodniejsze

Nowość w Lublinie. Od 1 października, mieszkańcy Lublina mogą korzystać z aplikacji Bolt Food, która umożliwia zamawianie jedzenia z lokalnych restauracji z dostawą do domu. To kolejne miasto w Polsce, w którym działa ta usługa.

Co cebularzowi do rosołu?
PRZEPISY

Co cebularzowi do rosołu?

Rosół z cebularzem? Jak najbardziej. A dokładnie z knedlami z cebularza. Na Europejskim Festiwalu Smaku knedle zrobili Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron, gospodarze telewizyjnego programu „Rosół polski”. A my mamy ich autorski przepis.

Żarciowozy przyjechały do Lublina. To ostatnie godziny, aby z nich skorzystać
galeria

Żarciowozy przyjechały do Lublina. To ostatnie godziny, aby z nich skorzystać

Lublinianie wciąż mogą korzystać z bogatej oferty food trucków, które w ten weekend zaparkowały na Placu Teatralnym przy Centrum Spotkania Kultur.

Grzybobranie to sport narodowy Polaków. Ale które grzyby są bezpieczne?
PORADNIK

Grzybobranie to sport narodowy Polaków. Ale które grzyby są bezpieczne?

W lasach pełno grzybów. Ale jak zbierać je bezpiecznie i gdzie są najlepsze miejsca do zbierania?

Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron
PRZEPISY
galeria

Europejski Festiwal Smaku i trzy rosoły: polski, lubartowski i lubelski

W niedzielę 14 września, o godzinie 17 na Europejskim Festiwalu Smaku Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron ugotują rosół po lubelsku. Mamy ich przepis, mamy także recepturę na rosół po lubartowsku oraz na inne rosoły.

Europejski Festiwalu Smaku: Historia, muzyka i smak w Lublinie
8 września 2025, 0:00
galeria

Europejski Festiwalu Smaku: Historia, muzyka i smak w Lublinie

W Lublinie trwa już 17. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Działa już Jarmark Festiwalowy, a przed nami koncerty, konkursy, historia i smaków.

Jesień w kuchni, czyli dynia i patison na talerzu

Jesień w kuchni, czyli dynia i patison na talerzu

Patison przy dyni wygląda jako kosmita. Ale to też dynia. W dodatku można z niego zrobić schabowego. Mamy sprawdzone przepisy na jedno i drugie.

Trwają dożynki w Zawieprzycach
galeria

W Zawieprzycach bawią się na dożynkach powiatowych. Wieczorem zagra Skolim

Dzisiaj w całym województwie odbywają się dożynki. Powiat łęczyński bawi się w Zawieprzycach. Jeżeli nie macie planów, to wieczorem na scenie wystąpi SKOLIM.

W pikniku brało udział 5000 osób
galeria

Grochówka dla 5000 osób

Wczoraj, w sobotę 23 sierpnia, koszary 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej w Lublinie zamieniły się w plac zabaw. Już po raz drugi żołnierze zaprosili swoich najbliższych na rodzinny piknik. W wydarzeniu wzięło udział ponad pięć tysięcy osób.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium