Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Co cebularzowi do rosołu?
PRZEPISY

Co cebularzowi do rosołu?

Żarciowozy przyjechały do Lublina. To ostatnie godziny, aby z nich skorzystać

Żarciowozy przyjechały do Lublina. To ostatnie godziny, aby z nich skorzystać

galeria
Grzybobranie to sport narodowy Polaków. Ale które grzyby są bezpieczne?
PORADNIK

Grzybobranie to sport narodowy Polaków. Ale które grzyby są bezpieczne?

Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron
PRZEPISY
galeria

Europejski Festiwal Smaku i trzy rosoły: polski, lubartowski i lubelski

W niedzielę 14 września, o godzinie 17 na Europejskim Festiwalu Smaku Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron ugotują rosół po lubelsku. Mamy ich przepis, mamy także recepturę na rosół po lubartowsku oraz na inne rosoły.

Europejski Festiwalu Smaku: Historia, muzyka i smak w Lublinie
8 września 2025, 0:00
galeria

Europejski Festiwalu Smaku: Historia, muzyka i smak w Lublinie

W Lublinie trwa już 17. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Działa już Jarmark Festiwalowy, a przed nami koncerty, konkursy, historia i smaków.

Jesień w kuchni, czyli dynia i patison na talerzu

Jesień w kuchni, czyli dynia i patison na talerzu

Patison przy dyni wygląda jako kosmita. Ale to też dynia. W dodatku można z niego zrobić schabowego. Mamy sprawdzone przepisy na jedno i drugie.

Trwają dożynki w Zawieprzycach
galeria

W Zawieprzycach bawią się na dożynkach powiatowych. Wieczorem zagra Skolim

Dzisiaj w całym województwie odbywają się dożynki. Powiat łęczyński bawi się w Zawieprzycach. Jeżeli nie macie planów, to wieczorem na scenie wystąpi SKOLIM.

W pikniku brało udział 5000 osób
galeria

Grochówka dla 5000 osób

Wczoraj, w sobotę 23 sierpnia, koszary 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej w Lublinie zamieniły się w plac zabaw. Już po raz drugi żołnierze zaprosili swoich najbliższych na rodzinny piknik. W wydarzeniu wzięło udział ponad pięć tysięcy osób.

Bawole Serce, Malinowy Książę

Bawole Serce, Malinowy Książę

Bawole Serce na sałatki, Malinowy Książę na zupy, Czekoladowy Pomidor na drugie. Oto najlepsze przepisy na sierpniowe dania z pomidorem w roli głównej

Z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

TRADYCJA Pomysłodawca edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu Monumenta Poloniae Culinaria, pionier polskiej gastronomii historycznej. Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, w Centrum Norberta Eliasa w L’École des Hautes Etudes en Sciences Sociales oraz w katedrze UNESCO Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Wyżywienia.

Brak pomysłu na niedzielny obiad? Mamy kilka kulinarnych propozycji
PRZEPISY

Brak pomysłu na niedzielny obiad? Mamy kilka kulinarnych propozycji

Tym razem w naszej kulinarnej rubryce przepisy na dwie zupy, dwa drugie dania i jeden deser - ciasto "coś dobrego".

Gryczaki 2025: Karp w szynkowarze, żurawina w serze
PRZEPISY

Gryczaki 2025: Karp w szynkowarze, żurawina w serze

Już po raz 22 w Janowie Lubelskim rozstrzygnięto Konkurs na Potrawę Regionalną. Mamy dla was przepisy na zwycięskie dania

Gryczaki 2024

Gryczaki 2025, czyli kasza, łupcie i koncerty

Czy jaglak jest lepszy od gryczaka? Jak smakuje gryczanka a jak godziszowskie pierogi z kaszą? Podpowiadamy, czego spróbować na tegorocznym festiwalu kaszy w Janowie Lubelskim.

"Annowanie" i powiatowa "Bitwa regionów" w Lubartowie
galeria

"Annowanie" i powiatowa "Bitwa regionów" w Lubartowie

 Jeżeli nie macie planów na popołudnie, to warto pojechać do Lubartowa. Trwa tam coroczne "Annowanie" oraz powiatowy etap najsmaczniejszej "Bitwy regionów" 2025.

Cukiniowa, marchewkowa i śliwkowa z pierogami

Cukiniowa, marchewkowa i śliwkowa z pierogami

Albo chłodnik lub minestrone. A może jarzynowa z brokułami? Podpowiadamy, jaką zupę ugotować na upalne dni.

Na niedzielny obiad: grzybowa i pierogi

Na niedzielny obiad: grzybowa i pierogi

Pierogi z pokrzywą czy ziemniakami? Zupa grzybowa albo pietruszkowa. Prezentujemy propozycje na niedzielny obiad.

Plusk czyli ogon bobra

Plusk czyli ogon bobra

Pomysłodawca edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu Monumenta Poloniae Culinaria, pionier polskiej gastronomii historycznej. Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, w Centrum Norberta Eliasa w L’École des Hautes Etudes en Sciences Sociales oraz w katedrze UNESCO Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Wyżywienia.

Wakacje na talerzu: gdzie na cynaderki, lemieszkę i tatarskie pierogi
Magazyn

Wakacje na talerzu: gdzie na cynaderki, lemieszkę i tatarskie pierogi

Jak wakacje to podróże. Podpowiadamy co i gdzie warto zjeść, żeby poznać smak Lubelszczyzny. Oto nasz subiektywny top 10

Penne, farfale i bucatini. I makaron z truskawkami
PRZEPISY

Penne, farfale i bucatini. I makaron z truskawkami

Kiedy Iga Świątek wyznała, że jej ulubionym daniem z dzieciństwa jest makaron z truskawkami, nie tylko we Włoszech zapanowało poruszenie. A my mamy dla was polskie i włoskie przepisy na dobry makaron.

Co podać na niedzielny obiad? Mamy kilka propozycji

Co podać na niedzielny obiad? Mamy kilka propozycji

Jeśli zastanawiacie się, co dobrego zaserwować rodzinie na niedzielny obiad, nie musicie już główkować. Oto kilka podpowiedzi. Skorzystajcie z tych sprawdzonych przepisów.

Pyszny niedzielny obiad. Nasze nieoczywiste propozycje

Pyszny niedzielny obiad. Nasze nieoczywiste propozycje

A może by tak zrobić coś innego niż rosół, pieczony kurczak albo kotlet schabowy. Lato daje możliwość przygotowania wielu różnych i ciekawych potraw. Nasze dzisiejsze propozycje na niedzielę to: na przystawkę sałatka z kurczakiem. Zupa cytrynowa. Na drugie pierogi chłopskie lub olenderskie. Na deser hit: sernik koperkowy.

Chłodnik Wokulskiego, czyli smaczne zupy na upalne dni
PRZEPISY

Chłodnik Wokulskiego, czyli smaczne zupy na upalne dni

Jest taka scena w „Panu Tadeuszu”, kiedy wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli. Z kolei na obiedzie u Łęckich w „Lalce” Wokulski jadł litewski chłodnik. Mamy przepisy na chołodziec i kilka chłodników.

Automat do lodów włoskich – najlepsze rozwiązanie dla małych i dużych lokali

Automat do lodów włoskich – najlepsze rozwiązanie dla małych i dużych lokali

Lody włoskie to jeden z najbardziej pożądanych deserów, szczególnie w gorące dni. Ich delikatna, kremowa konsystencja oraz możliwość tworzenia różnorodnych smaków sprawiają, że są one stałym elementem oferty wielu lokali usługowych – zarówno małych kawiarni, jak i dużych lodziarni, piekarni czy cukierni. Automat do lodów włoskich jest urządzeniem, które pozwala na szybką produkcję tego pysznego deseru, zapewniając wysoką jakość i komfort pracy. Wybór odpowiedniego automatu do lodów może zależeć od wielu czynników, takich jak rozmiar lokalu, liczba klientów czy rodzaj serwowanych produktów. W tym artykule przedstawimy argumenty, dlaczego automat do lodów włoskich jest doskonałym rozwiązaniem zarówno dla małych, jak i dużych punktów gastronomicznych.

Jak wybrać najlepszą butelkę termiczną do swoich potrzeb: poradnik

Jak wybrać najlepszą butelkę termiczną do swoich potrzeb: poradnik

Wybór odpowiedniej butelki termicznej warto zacząć od zastanowienia się, w jakich sytuacjach będzie Ci najbardziej potrzebna. Czy szukasz czegoś na intensywny trening, do pracy, na długie podróże autem, a może na piesze wędrówki? Każdy z tych scenariuszy wymaga nieco innych funkcji - i właśnie tu wyróżnia się Fizz&Go od SodaStream.

Zdjęcie ilustracyjne

Gicz, golonka i ossobuco - sprawdzone przepisy od lokalnych restauratorów

Gdzie na dobrą golonkę? Jak ją przyrządzić w domu? Golonka niejedno ma imię, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na golonki, które rozpływają się w ustach.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium