

Borelioza to coraz bardziej znana na świecie choroba przenoszona przez kleszcze. Jest ona groźna, gdyż może zaatakować wszystkie rodzaje tkanek i narządów przez co skuteczność jej diagnozowania jest bardzo niska. Boreliozę wywołują krętki Borrelia, a najczęściej jest to: Borrelia burgdorferi, Borrelia garinii oraz Borrelia afzalii.

Częstą metodą leczenia boreliozy jest długotrwała antybiotykoterapia. Jednak coraz więcej osób decyduje się na naturalne sposoby leczenia jakimi jest fitoterapia (leczenie ziołami) czy specjalistyczna dieta. Już dawno zostało udowodnione, że spożywane przez nas pokarmy mają wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Wpływają one na odbudowę komórek, przebieg procesów metabolicznych, jak również funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podstawowe założenia diety przy boreliozie
Przede wszystkim dieta przy boreliozie powinna być bogatoodżywcza. Ważne jest aby spożywane przez nas jedzenie nie było przetworzone, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe trans. Dieta powinna być zarówno przeciwzapalna, przeciwgrzybicza, jak również wspierająca układ pokarmowy. Poniżej pokażemy wam najważniejsze zasady, którymi warto się kierować przy boreliozie
- Całkowicie wyklucz ze swojej diety cukier. Nie posiada on żadnych składników odżywczych, a zaostrza nam stan zapalny w organizmie. Osłabia nam tym układ immunologiczny, a przy stosowanym dodatkowo antybiotyku mocno zwiększa szansę kandydozy. Pamiętaj jednak że cukier można znaleźć pod wieloma nazwami i w produktach w których zupełnie się go nie spodziewamy- syrop glukozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, cukier trzcinowy, brązowy, miód, maltoza, ale również cukier spotykany w dżemach, ketchupie, gotowych sosach obiadowych czy większości sosów sojowych. W przypadku antybiotykoterapii proponuje również wykluczyć słodkie owoce jak banan, winogrona czy słodkie jabłko oraz soki owocowe (nawet te 100%). Fruktoza w nich zawarta może przyczynić się do namnażania grzybów Candida.
- Pamiętaj o antyoksydantach. Przeciwutleniacze hamują rozwój wolnych rodników, które działają destrukcyjnie na układ odpornościowy. Do diety warto włączyć jagody, borówki, aronie, zielone warzywa czy pomidora. Nie zapomnijmy również o suplementacji przeciwutleniaczem jakim jest Witamina D.
- Jedz produkty bogate w kwasy omega 3. Nierozłączną częścią naszej diety powinny być zdrowe tłuszcze: ryby, oliwa z oliwek, awokado, orzechy. Posiadają one duży potencjał przeciwzapalny który idealnie przyda się przy walce organizmu z krętkami Borrelia. Warto jednak mimo wszystko wspomóc dodatkowo organizm i włączyć do diety suplementacje omegą w postaci tłuszczu rybnego lub mikroalg.
- Unikaj mąki pszennej. Węglowodany proste przyczyniają się do obniżenia odporności na infekcje bakteryjne. Z diety wyklucz pokarmy bogate w przetworzoną mąkę pszenną, a zastąp je mąką gryczaną, jaglaną, żytnią czy kokosową. Spożywaj kasze czy pełnoziarniste, żytnie pieczywo.
- Stosuj produkty białkowe wysokiej jakości. Zwróć uwagę na hodowlę oraz jakość mięsa, ryb, jaja czy nabiału przez ciebie kupowanego. Staraj się wybierać ekologiczne, pozbawione antybiotyków źródła. *Nabiał powinien zostać wykluczony z diety w przypadku stosowania antybiotyków lub obecności pasożytów. Dużo osób reaguje na niego również negatywnie w całym przebiegu choroby- obserwuj swoje ciało i w razie potrzeby ogranicz jego spożycie.
- Ogranicz alkohol. Alkohol to toksyna która mocno obciąża nasz układ nerwowy, wypłukuje elektrolity czy sprzyja grzybicy. U osób chorych na boreliozę często powoduje nasilenie objawów i gorsze samopoczucie.
- Postaw na zioła w kuchni. Oregano, kurkuma, imbir, goździki czy cynamon urozmaicą nam nasze potrawy, a jednocześnie wpłyną pozytywnie na stan zapalny w organizmie.
- Wprowadź do diety buliony. Idealnym rozwiązaniem może być bulion kolagenowy, który w boreliozie jest bardzo wskazany. Bakteria Borrelia wykazuje bowiem powinowactwo do struktur kolagenowych co oznacza, że jest to idealny „pokarm” patogenów. Zalecane będzie również używanie żelatyny w kuchni.
- Spożywaj duże ilości wody! Borelioza oraz jej koinfekcję mocno obciążają nasz organizm toksynami, a to właśnie woda jest głównym i najlepszym detoksykatorem.
- Nie zapomnij o probiotykach. Zarówno w okresie stosowania antybiotyków ale również profilaktycznie w celu wsparcia układu odpornościowego i mikroflory jelitowej.
Odpowiednio dobrana, indywidualna dieta połączona z odpowiednią suplementacją przyspiesza proces leczenia boreliozy i może w dużej mierze przyczynić się do ustąpienia objawów i powrotu do zdrowia. W celu dobrania jadłospisu konkretnie pod Twój przypadek i Twoje objawy skontaktuj się z wykwalifikowanym dietetykiem.
Zioła na boreliozę możesz znaleźć w internetowym sklepie zielarskim lymeherbs.pl.

Komentarze 1